Stichting MONK



Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Pro forma bezwaar

Let op! U dient binnen een termijn van zes weken na verzendatum van de brief met beschikking van de overheid, bij aangetekende brief een pro forma bezwaar bij overheid in te dienen om uw rechten veilig te stellen. Doet u dat niet dan wordt de beschikking definitief (onheroepelijk) en kunt u daar niet meer tegen opkomen (niet-ontvankelijk). De aanvullende gronden van bezwaar kunt op een later moment na het ingediende pro forma bezwaar bij de overheid indienen.

Advocaat niet altijd verplicht

Het is niet altijd verplicht om een advocaat in te schakelen. Een jurist kan in vele gevallen voor u optreden als belangenbehartiger. Stichting MONK kan u in de volgende procedures juridische advies geven en/of rechtsbijstand verlenen:

  • Kort geding bij de bestuurechter & civiele rechter;
  • Bestuursrechtelijke zaken;
  • Omgevingsrecht zaken (inclusief Omgevingswet);

In zaken waarbij u zich verplicht dient bij te laten staan door een advocaat moet stichting MONK u doorverwijzen. Bij de bezwaarschriftencommissie, de bestuursrechter en kantonrechter geldt geen verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat. Bij de civiele rechtbank wel. Bij de civiel rechtbank komen zaken voor wanneer het gaat om een vordering van boven de € 25.000, bij faillissementen en familiezaken. In bezwaar, beroep en hoger beroep in bestuursrechtzaken heeft u geen advocaat nodig. In civiel hoger beroep of cassatie heeft u altijd een advocaat nodig.

Optreden als gemachtigde

Door middel van een machtigingsformulier geeft u volmacht aan een gemachtigde. De gemachtigde kan onder andere namens u brieven schrijven, bellen met de wederpartij of met een instantie en het woord voeren tijdens een zitting. De bevoegdheid van de gemachtigde vloeit voort uit artikel 60 Boek 3 Burgerlijk Wetboek en artikel 80 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Nadat u volmacht heeft verleend kunt u rekenen op een duidelijke en snelle aanpak.