Stichting MONK staat cliënten bij op betaalde basis. Vergeleken met advocatenkantoren hanteren ik een zeer scherp uurtarief. U kunt al gebruik maken van een deskundig jurist vanaf slechts 75 euro per uur (exclusief btw).
Afhankelijk van de complexiteit van uw zaak geldt het lage uurtarief veelal ook voor procedures bij de bestuursrechter of kantonrechter. Het uurtarief is excl. reiskosten en 5% kantoorkosten. Voor meer informatie zie onze algemene voorwaarden.
Procederen
Wanneer burgers of organisaties geen belanghebbende zijn in de zin van de Algemene wet bestuursrecht bij bijvoorbeeld milieuklachten of klachten over de fysieke leefomgeving is stichting MONK op grond van haar statuten dat meestal wel en kan voor deze burgers en organisaties juridisch optreden. Stichting MONK geeft niet alleen juridisch advies, maar verricht ook juridische werkzaamheden. Zo kan stiching MONK namens u met een wederpartij corresponderen, maar ook namens u procederen. Door deze extra werkzaamheden bevindt stichting MONK zich tussen een advocatenkantoor en een juridisch adviesbureau in.
Stichting MONK kan voor u procederen bij de bezwaarschriftencommisie, de bestuursrechter en kantonrechter. Stichting MONK kan dat ook in kort geding. Procederen is het voeren van een gerechtelijke procedure. Overweegt u een gerechtelijke procedure te starten? Neem dan contact met Stichtg MONK op. Stichtng MONK adviseert u graag en help u de juiste afweging te maken in uw zaak.
Procederen in kantonzaken
Kantonzaken zijn civiele geschillen. Deze zaken worden behandeld door de rechtbank, sector kanton. Dergelijke procedures zijn met de juiste procesvertegenwoordiging vaak sneller afgewikkeld dan procedures bij andere rechtbanken. Het gaat hier voornamelijk om geschillen zoals arbeidsconflicten, huurgeschillen en geschillen tussen consumenten en bedrijven.
Procederen in bestuursrechtelijke zaken
Bestuursrecht gaat om conflicten tussen burgers, bedrijven of overheden en bestuursorganen zoals gemeenten of provincies. Het bestuursrecht regelt onder meer vergunningen, handhaving en andere besluiten van overheidsorganen. Procedures bij de bestuursrechter zijn vaak complex en vereisen diepgaande kennis van wet- en regelgeving.
Het bestuur van Stichting MONK heeft meer dan 20 jaar werkervaring bij de overheid als jurist VTH uitgebreide kennis van de complexe wetgeving en zijn bedreven in het adviseren en procederen bij de bestuursrechter. Het kan gaan om het aanvechten van overheidsbesluiten of het verdedigen van uw belangen in handhavingskwesties op het gebied van bestuursrecht en Omgevingsrecht/Omgevingswet/Natuur/Milieu.
Met de tarieven van stichting MONK bent zonder twijfel veel goedkoper uit dan bij advocatenkantoren die veelal een uurtarief tussen de € 275,- en € 500,- hanteren. Stichting MONK treedt niet op als advocaat, maar als (proces)jurist. Dat scheelt u flink in de portemonnee.
Uiteraard is het eerste (telefonische) juridisch advies kosteloos. Indien stichting MONK voor u facturabele werkzaamheden verrichten ontvangt u vanzelfsprekend een schriftelijke opdrachtbevestiging van stichting MONK. Daarmee komt u nooit voor verrassingen te staan.
Stichting MONK doet zijn best om u vooraf een zo goed mogelijke inschatting van de kosten te geven. Het is tevens in veel gevallen mogelijk om een vaste prijs overeen te komen. Tijdens het eerste gesprek zal besproken worden welke optie voor u het verstandigst is. Uiteraard worden de kosten zo veel mogelijk op de wederpartij verhaald.
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Hoewel stichting MONK geen zaken op toevoeging (pro-deo) aanneemt is het wel mogelijk dat de overheid u tegemoet komt in de kosten van een gerechtelijke procedure. Hierbij kunt u denken aan de kosten van het griffierecht. Klik hier om meer te lezen over verlaagd griffierecht in verband met inkomen.
Wat is griffierecht?
Griffierecht is het geld dat de rechtbank u in rekening brengt om de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen. De hoogte van het griffierecht hangt af van de zaak en van de vraag of u particulier of een organisatie (rechtspersoon) bent. Voor mensen die een beperkt inkomen hebben bestaat een regeling waarmee de overheid een deel van het griffierecht betaalt. Indien u weinig geld te besteden hebt kunt u op deze regeling een beroep doen.
Hoe werkt verlaagd griffierecht wegens inkomen?
De regeling houdt, kort gezegd, in dat u een aanvraag doet bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) voor verlaging van het griffierecht. Op het moment dat blijkt dat u op basis van uw inkomen inderdaad daarvoor in aanmerking komt geeft de RvR een verklaring daarover af. Met die verklaring zal de rechtbank lager griffierecht bij u in rekening brengen.
Stichting Monk kan u hierbij helpen. Stichting MONK doet dit uiteraard standaard voor mensen die cliënt bij ons zijn, maar stichting MONK kan u ook hierbij ondersteunen als u zelf zonder advocaat of gemachtigde wenst te procederen.
Vergoeding rechtsbijstandverzekering
Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, mag voor de behandeling van een gerechtelijke procedure zijn eigen advocaat of andere rechtshulpverlener kiezen. Dit recht op vrije advocaatkeuze volgt uit artikel 4 van Richtlijn 87/344/EEG van 22 juni 1987 van de Raad van Europese Gemeenschappen.